Bursa'yı sel götürürken Uludağ'ın etekleri günlük güneşlikti.
2.Gün(8 Haziran)
Geçerken Uludağ'ın asıl sahiplerini ziyaret etmekte fayda var.
Ben bu noktada iken zirveden dönen 4 arkadaş "Biz buradan kendimizi zor çıkardık; sen bu bisikleti nasıl çıkardın, niye çıkardın dostum? Nedir bu işin sırrı, neden, nasıl yapıyorsun bunu, zor olmuyor mu?" dediler. Ben de "Biraz manyak olmak gerekiyor sanırım, zor ama mümkün." dedim. Dediklerine göre zirvede ve göllerde hiç kimse yokmuş. Oysaki burada 2011'in Temmuzunda epey yürüyüşçü vardı, Göllerde kurulu çadırlar vardı.
Demir atın yükü yüklenir yeniden zirve aşkına yola düşülür.
Kilimli Göl'ün üstünde canavar. En azından zirveye bisikletimi çıkarayım dedim ve zirveye yakın bir noktada yüklerimi indirdim. Bu noktaya kadar bazen kar üstünden bazen kayalıklar üstünden birlikte geldik.
Karagöl fotoğraflanır.
Durup, oturup etrafı seyrediyorum ağzım açık şekilde.
Canavar orada beni bekliyor. Zirvenin dibine kadar geldi ama zirve yapamadı. Ona da yazık. Bulunduğu yerden geri dönerken yaklaşık 10 metrelik kar geçişini geçerken aşağıya doğru taşlık zemine kadar kaydık. Allah'tan alt taraftaki karlar erimişti de kayalık zemin bizi durdurdu. Yoksa ikimiz de Kilimli Göl'ün buzlu sularında soğuk bir duş alacaktık akşam akşam. Ufak sıyrıklarla kazayı atlattık çok şükür. Ayağa kalktık; yükleri indirdiğimiz noktada yükümüzü yüklendik; kaplumbağa gibi yavaş yavaş Kilimli Göl'ün yanına indik; çadırımızı gölün hemen yanına kurduk. Akşam hava oldukça soğuktu ama tulumun içine girince hiç üşümedim, hatta sıcaktan darlanıp uyandım bir ara.
3.Gün(9 Haziran)
Dağcı adayı arkadaşlardan da kalkanlar var. Bu arkadaşlar DATO(Dağcılık ve ve Tırmanış Okulu) bünyesinde son eğitim tırmanışı için gelmişler. Gelirken kar üstünde izlerimizi görmüşler. Bir kaçı bisiklet izi diye tahminde bulunmuş ama çoğunluğu bu şartlarda bisikletin buraya çıkabilmesi mümkün değil deyip ne olduğuna anlam verememişler.
Karagöl'ün yüzeyi tamamen buzla kaplı.
Bana neden bu yolun yolcusu olduğum sorulur çoğu zaman.
Bu yol beni bulutların üzerine çıkarır da ondan...
Bu yol bana yapabileceklerimi gösterir.
Bu yol sabrı, basit yaşamayı, mütevazi olmayı öğretir.
Bu yol mücadeleyi öğretir; muhakeme yeteneğimi geliştirir.
Bu yol güzelliklerini cömertçe gösterir.
Bazende gıcıklık yapar. Bu noktada yine yolum kesildi. Ne yapacağım hakkında biraz düşünüyorum.
Tek çıkar yol, kar kütlesinin üst tarafından geçmek; bu da yüklü bisikletle mümkün değil. Yükleri indirip önce yükümü,
sonra da bisikleti taşıyorum.
Yük yüklendiğine göre işlem tamam. Taşımaktan çok gocunmuyorum da bu yük indirme, bindirme işi beni bezdiriyor. Yolumun erimemiş kar kütleleri tarafından fazla kesilmesini istemiyorum artık. Bir de neden temmuzda ya da ağustosta gelmem ki buraya diye kendi kendime söyleniyorum.
Ama çok geçmeden köşeyi dönünce yine yolum kesiiliyor.
Aşağıya inince kar sularından ikimiz de nemalanıp, soluklanıyoruz.
Buralara henüz bahar gelmediği için çoban barınağının kapısı henüz açılmamış.
Burasını geçmek kolay oluyor bizim için.
Bir süre soğuk suların şırıltısını dinliyoruz.
Bazen manzarayı yatarak seyrediyoruz.
Önde yola taşlar yuvarlanmış, ilerisi yine kapalı.
Çok şükür ki burada kar kütlesinin kenarından rahatça gidebileceğimiz kadar düzgün arazi.
Ucu yola çıkıyorsa bu tünel de bir alternatif.
Buradan ayrıldıktan sonra yolda traktör izine benzeyen yeni izler gördüm. Demekki buraya kadar traktör geldiğine göre yolun bundan sonrası açık diye düşünüp sevinirken...
Hoppalaaaa yine kapalı burası. Bu traktör nasıl geldi o zaman oraya? Buradan geçmediğine göre. Dur bir dakika yukarıda bir yol var. Oradan gidip ana yola bir yerlerden inmiş olmalı
Geriye dönüp traktörün yola indiği yeri buluyorum.
Evet buradan inmiş. Aynı izler burada da var.
Traktör yolunu takip edip ana yola ulaştım.Artık ağaçların arasında devam ediyor yolculuğum.
Uludağ Milli Parkı Alaçam girişi
Alaçam Köyü'ne inerken
Alaçam Köyü'ne inerken
Değerlendirme
Uludağ'a çıkmak zor, Uludağ'dan inmek başka zor. Temmuzda zordu, Haziranda kardan dolayı daha zor oldu. İlk defa çıkacaklar Temmuzdan önce çıkmasınlar. Ben daha önce göllerden Orhaniye Köyü'ne inmiştim. Göllerden Alaçam Köyü'ne inen yol nispeten daha düzgün.
Zirve Yolculuğu Yol Haritası
Şunu daha büyük bir haritada görüntüle: Uludağ Zirve Yolculuğu 2013
Ali Bey, biz Yüz Yıllık Macera'yı pedallarken siz de Bursa'nın mücevherinde pedallamışsınız. Çok büyük bir keyifle her bir fotoğrafınıza baktım. Kesinlikle ilham verici. Bu güzel etkinliğinizi paylaştığınız için teşekkürler...
YanıtlaSilM. Kaan Sözcüer
Merhaba
YanıtlaSilAli Hocam gördüklerinizi kıskanmamak elde değil
Uludağ'ın Hazirandaki hali de bir başka güzelmiş
Selamlar...
Merhaba
SilAli Bey deme böyle şeyler zaten zor tutuyorum kendimi ama takipteyim ,uygun zamanlarda, beraber pedallamaktan çok mutlu olurum
Selamlar...
merhaba Ali Hoca;
SilValla büyük keyifle fotolarına baktım ve adım adım seninle birlikte gezmiş kadar oldum....
kaç km yaptınız bu turda
YanıtlaSil11o km civarı diye tahmin ediyorum.
SilAliciğim seni kutluyorum. Bu ayda gitmenin tek avantajı zirve yolunda su bulabilme şansının çok olması. Ama bunun yanında bir sürü dez avantaj var. Zirveden göllere inen yol yazın bile zor geçiliyor. Bu mevsimde karlar üzerinden geçmenin ne kadar zor ve tehlikeli olduğunu tahmin ediyorum. Bu turu öne çıkaran bir başka unsur ise tek başına böyle zor bir maceraya girişmek. Ben kendime çılgın derdim ama sen benden daha çılgınsın. Acaba çılgınlık bulaşıcı mı, ne dersin? :)
YanıtlaSilEyvallah Abi. Erimeyen karlardan dolayı oldukça zorlandım. Orhan Kılıç ile aynı tastan su içmişliğim vardır. Eğer çılgınlık bana bir yerden bulaştıysa, kesin bu yolla bulaşmıştır.
SilAh yine heveslendirdin beni dostum. Bir gün ben de çıkacağım inşallah ama seninle :)
YanıtlaSilGardaşım, yoldaşım olursa, ne mutlu bana...
SilAli Hocam 1-2 Haziranda oradaydım. Bir hafta ertelesem tanışmak nasip olurmuş muhtemelen. Kilimli gölün üstündeki ikizgöllerde konaklamıştık ve ben göremesemde berbaer gittiğimiz arkadaşım bir ceylan görmüştü. Bana izini görmek nasip oldu. Belki bir gün karşılaşırız bir dağbaşında :)
YanıtlaSilHuzur ve sükunet dağlarda. İnşallah karşılaşırız bir yerlerde. Selamlar, sevgiler.
Silmotorumla alaçamdan zirve yapmak istiyorum . tavsiyelerinizi bekliyorum. teşekkürler
YanıtlaSilYolun bazı bölümlerinde erimeyen karlar geçit vermeyeceği için Temmuzdan önce gitmeyin derim. Kilimli Göl'e kadar araçlar çıkabiliyor. Kilimli Göl'den zirveye yürürsünüz. Merak ettiklerinizi özellikle belirtirseniz, daha fazla yardımcı olabilirim.
SilMerhabalar. Anlatımınız ve gotoğraflarınız harika. Ben yol bisikleti kullanıyorum. Dağda konaklamadan bu güzergahı yapmak istiyorum. Acaba oteller blgesi ile göller bölgesi diyebileceğimiz alanın arasındaki yol nasıl? Yol bisikletine uygun mu?
YanıtlaSilBahsettiğimiz rota taşlık, dik inişleri ve çıkışları olan bir patika, yol bisikletine uygun değil. Dikkati elden bırakmadan yol bisikleti ile de geçilebilir; ama dağ bisikleti daha akıllı bir tercih olur.
SilZaman ayırıp cevap yazdığınız için teşekkür ederim. Bir şey daha sormak istiyorum. Bursadan Süleymaniye ve yiğitali üzerinden oteller bölgesinde gitmemi mi önerirsiniz yoksa dağın etrafından dolaşıp sizin yaptığınız gibi, Akçamdan göller bölgesine gitmeyi mı?
SilHatırlatma; yol bisikleti ile.
Oteller bölgesi tarafından çıkıp, Alaçam tarafından inmeni öneririm. Böylece her iki tarafı da görmüş olursun. Hem çıkışın, hem de inişin kolay olmayacağını tekrar belirtmek isterim.
Sil