Büyük Harita Baskısı (KENDİN YAP)

Kağıt üstündeki harita, gerçek bir haritadır ve kağıda basılı bir haritanın şarjı bitmez. Kağıda basılı haritayı okumak, ekrandan sadece çok küçük bir bölümü görülebilen haritayı okumak gibi değildir. Bu vb nedenlerden dolayı yolculuklarımızda basılı haritaları kullanmak gibi bir alışkanlığımız var. Şu da bir gerçek ki istediğimiz haritayı, her zaman her yerde bulamıyoruz; malum, kendimiz yapmayı seviyoruz; o zaman kendi haritamızı kendimiz yapabiliriz.

Haritamızı elde edene kadar şu aşamalardan geçeceğiz.
1. Resim formatındaki haritayı internet yoluyla bulma
2.Resmi(Haritayı) Photoshop ile parçalara ayırma
3.Parçaların çıktısını alma
4.Çıktısı alınmış kağıtları birleştirme
5.Birleşen parçaların(haritanın) üzerini koli bandı ile kaplama

1. Resim formatındaki haritayı internet yoluyla bulma
İşe öncelikle işimize yarayacak büyük boyutlu haritayı bulmakla başlıyoruz. Bu aşamada bize Gugıl Amca yardımcı oluyor. Bize lazım olan haritayı gideceğimiz yerin adıyla birlikte, örneğin "... haritası" yazarak görsellerde arayalım. İşimize yarayacak bir şey çıkmazsa değişik kelimeler(... büyük harita, ... karayolları haritası vb) kullanarak arayalım. Karşımıza çıkan haritalardan yine tatmin olmazsak aramalarımızı ingilizce kelimeler ile yapalım. Muhakkak karşımıza işimizi görecek bir harita çıkacaktır. 

Kullanacağımız görsel ne kadar çok pikselli olursa baskı kalitemiz o kadar artar. Zaten küçük bir görselden büyük baskı almaya çalışmak küçük bir kıyafeti çekerek büyütmeye benzer. Büyümesine büyür; ama kalitesi bozulur, iş görmez. Çok büyük bir haritayı da küçük bir kağıda basmak, harita üzerindeki ayrıntıların(yazıların, şekillerin) çok küçülüp, okunaksız bir hal almasına neden olur.

Elimizde, resim formatında büyük bir harita var ve bu büyük haritayı, büyük bir kağıt üzerine çıkarmamız gerekiyor; fakat bizim elimizdeki, yakınımızdaki yazıcıdan sadece A4 kağıdı büyüklüğünde çıktı alınabiliyor. Biz de ne yapıyoruz; büyük boyutlu haritamızı eşit parçalara bölüp, her bir parçanın çıktısını ayrı ayrı aldıktan sonra birleştiriyoruz. Ben resmi parçalara ayırırken photoshop programını kullanıyorum.

2.Resmi(Haritayı) Photoshop ile parçalara ayırma
Şimdi işin photoshop ile ilgili kısmını anlatayım. Bunun birkaç yolu var; şimdilik daha kolay olduğunu düşündüğüm yolu anlatacağım. Bu yöntemle haritamı 4 parçaya ayıracağım. (Haritayı 3,5,6 parçaya ayırırken biraz daha farklı bir yöntem denemek gerekir.) Parçaları şu sırayla (önce sol üst, sonra sol alt, üçüncü olarak sağ üst, son olarak da sağ alt parçayı elde edecek şekilde) hazırlayacağım..

2.1)Resmimimizi Photoshopta açtıktan sonra, öncelikle haritamızın kaç piksel boyutlarında olduğunu öğrenmemiz lazım.(Faremizi, harita resminin bulunduğu dosyada küçük resim üzerine getirirsek boyutlarını görürürüz; ayrıca Photoshop'ta üst menüden görüntüyü tıklayıp açılan alt menüden tuval boyutunu tıklarsak yine haritamızın yükseklik ve genişlik piksel sayısını görürüz. Haritamızı böleceğimiz için piksel sayılarının çift sayı olması gerekir. Eğer piksel sayıları tek sayı ise, tuval boyutunu 1 artırarak piksel sayılarını çift yapmanızı öneririm.)

2.2)Artık haritamızın(resmin) kaç piksel olduğunu biliyoruz. Şimdi haritamızın çeyreği büyüklüğünde boş yeni bir çalışma alanı oluşturuyoruz. Ctrl+N yaptıktan sonra genişlik ve yükseklik değerlerini mevcut haritamızın çeyreği büyüklüğünde olacak şekilde giriyoruz ve tamama basıyoruz. Yeni çalışma alanı hazır. (Örneğin haritamızın piksel boyutları 4000*3000 boyutlarındaysa yeni çalışma alanımızı 2000*1500 boyutlarında yapıyoruz.)

2.3)Şimdi haritamızın üzerine geliyoruz. Ctrl+A yaparak haritamızı seçili hale getiriyoruz. Araçlar menüsünden taşıma aracını seçiyoruz.("V"ye basarak taşıma aracını seçili hale getirebilirsiniz.). Taşıma aracıyla haritamızı tutup yeni çalışma alanının içine sürükleyip bırakıyoruz.

2.4)Haritamızı sürükledikten sonra yeni çalışma alanının içinde çeyrek şekilde görünecektir; görünen bu çeyrek harita, haritamızın her hangi bir yeri olabilir; fakat bize öncelikle haritanın üst sol çeyreği lazım. Yeni çalışma alanında taşıma aracıyla haritanın üst sol çeyreği görünecek şekilde kaydırıyoruz. Taşıma işinin sonunda kenarları tam oturttuğumuzda, kaydırdığımız resim mıknatısla çekiliyormuş gibi bir hareket olur. Bu hareketi gördüğümüzde kenarlar ucu ucuna oturmuş demektir. Şimdi haritamızın 1. parçası hazır. Bu parçayı farklı kaydedip(shift+ctrl+s) sakladıktan sonra diğer  üç parçayı aynı yöntemle (aynı çalışma alanı içinde taşıma aracıyla farklı yerlere sürükleyerek) elde ediyoruz.

3.Parçaların çıktısını alma
Parçalara ayırma işleminden sonra parçaların çıktısını alma işlemine geçebiliriz. Parçaların çıktılarını alırken kırpma yapmadan çıktı almanız gerekir. Haritanın parçalarının çıktısını aldığımızda, harita üzerindeki en küçük yazıların dahi okunabiliyor olması gerekmektedir.

4.Çıktısı alınmış kağıtları birleştirme

Harita üzerindeki yollardan, yazılardan ve diğer işaretlerden yararlanarak çıktısı alınmış A4 kağıtlarını bantla yapıştırarak birleştiriyoruz.

5.Birleşen Parçaların(haritanın) Üzerini Koli Bandı İle Kaplama
Çıktısını aldığımız parçaları birleştirdikten sonra haritamızın ön yüzünün tamamını koli bandı ile kaplayarak, haritamızı silinmeye, ıslanmaya ve yırtılmaya karşı daha dayanıklı hale getiriyoruz. Eğer kaplama işlemini yapmazsak, A4 çıktı aldığımız normal bir yazıcıdan çıkardığımız kağıtlar üzerindeki yazılar, yolculuğumuz esnasında elle temas etme, sürtünme, ıslanma vb nedenlerle kolayca silinecek, tahrip olacak, okunaksız hale gelecektir. Bantlama işlemini yaparsanız bir haritayı yıllarca kullanabilirsiniz.

Artık kullanıma hazır hale gelen haritamız gezimize çıkana kadar duvarımızda asılı kalabilir. Basılı harita üzerinde daha geniş bir alanı, daha rahat bir şekilde görürsünüz. Gezinizden haftalar, aylar önce duvarınıza astığınız haritaya, arada bir göz atarak, üzerine notlar yazarak dersinize çalışmış olursunuz.


Tüm bu işlemler: uygun harita(resim)bulma, haritayı photoshop ile parçalara ayırma, parçaların çıktısını alma, çıktısını aldığımız parçaları birleştirme, üzerini bantla kaplama gibi işler biraz karışık ve zahmetli gibi görünse de öyle değil; benim çok zamanımı almıyor ve kendi yaptığım beni mutlu ediyor.
Soldaki harita 8 Adet A4 kağıdına, sağdaki harita 4 Adet A4 kağıdına basılmıştır

Yorumlar

  1. Adsız1/11/2015

    Çok güzel ve özgün bir çalışma olmuş. Ilk fırsatta deneyeceğim :)
    Murat

    YanıtlaSil
  2. Birde photoshop programında parçalara nasıl ayrılacağını anlatırsanız çok makbule geçer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşin photoshop ile ilgili kısmı eklendi.

      Sil

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazınız