Çevirici Ocak Adaptörü (İNCELEME)

Bu yazı, bütan-propan kartuşlarla kullandığınız mevcut ocağınızı, çakmak gazı ile kullanabilmenizi sağlayan çevirici adaptör hakkındaki ilk izlenimlerimden oluşmaktadır. İspirto ocağım geç kaynatıyordu. Bir yerlerden çakmak gazı ile doldurulabildiğini okuduğum bütan-propan kartuşlarından ve ocağından aldım. Kartuşu çakmak gazı ile doldurmak zulümdü. Sonra bu ürün çıktı karşıma. Bir deneyelim dedik.
Piyasada "Kovar Katlanabilir Çevirici Adaptör" ismiyle bulabileceğiniz bu adaptör ve mevcut ocağım ile 750 ml suyu balkonda 5 dakikada kaynattım. Adaptörün tedarikçi firması, çakmak gazının ortalama 1,5 saat kullanıldığını söylemiş. Benim 270 ml'lik çakmak gazım, normal açık konumdayken evde 120 dakika kadar dayandı.(Rüzgar ve soğuk gibi doğa şartlarının hakim olduğu kullanımlarda bu sürenin bir saatin altına indiği de görülmüştür.) Birden fazla sayıda çakmak gazı tenekesiyle yola çıkarak bu süreyi uzatabilirsiniz. Hem, yoldaki bakkal market ve benzeri bir çok yerden çakmak gazı bulma ihtimaliniz çok yüksek. 20 liraya satılan 270'lik bütan-propan karışımı kartuşun ortalama yanma süresi 2,5 saat olduğu söylenirken 270 ml'lik çakmak gazı 2 lira. Bu açıdan bakıldığında bütan-propan kartuşlara göre daha ekonomik olduğunu söyleyebiliriz. Hem çakmak gazını en ücra köylerde bile bulabilirsiniz.
Ürün bu; üç ayaklı ve ayakları açılıp kapanıyor. Oldukça hafif. Ben tartmadım; ama 90 gr olduğu yazıyordu bir yerde.
Ürün, tüm vidalı ocaklar ile kullanılabilir.
Çakmak gazı ilk takıldığında, eğer ocak tam açıksa alevlerin boyu 20 cm'yi geçiyor. En başta ocak kısık olmazsa, bu büyüklükteki alevler tehlikeli olabilir. Çadır içinde ve yakınında kullanmamanızı tavsiye ederim.
Tenekedeki gaz azaldıkça alevler küçülüyor. Özellikle gazın bitimine yakın, alevler çok küçülüyor. Uzun süreli kullanımlarda adaptördeki plastik kısım sıcaklıktan zarar görebilir diye düşünüyordum ama bir şey olmadı. Uzun süreli kullanımda teneke çok soğuyor ve ortamına göre tenekede buzlanma olabiliyor; böyle durumlarda buzlanma eriyor zemin bir miktar ıslanıyor.
Ürün çakmak gazının kapağındaki başlıklar ile kullanılıyor. Çakmak gazını takıp çıkarırken az miktarda gaz kaçışı oluyor. Teneke takıldıktan sonra, kullanımdan önce sabunlu su, tükürük vb ile gaz kaçağı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Çakmak gazı tenekesinin tepesine takılan bu siyah plastik parçayı başlangıçta takıp çıkarırken zorlandım, ilk etapta kırılacağını düşündüm ama bir şey olmadı, sandığımdan sağlammış.

Ekleme
Ürünü bir süre kullandıktan sonra, çakmak gazının ucunun takıldığı bölümde yer alan adaptör üzerindeki siyah plastik parça içeri kaçtı. Bu durumda kullandığımda gaz dışarıya kaçıyordu. Mevcut kırmızı başlığın üzerine daha geniş olan başlığı takarak bu soruna bir çözüm bulmuş oldum. 

Bu adaptör ile kullanılan ocak yaz kamplarında iş görür; ancak kışın, yüksek irtifada yeterli olmaz diye düşünüyorum. Yüksek irtifada(2500 m'de) çakmak gazından çok verim alamadım. Kış faliyetleri için daha üst düzey bir ocak bakmanızı tavsiye ederim.


  • Bu arada, ayrı bir ocağa ihtiyaç duymadan, kendinden ocaklı, çakmak gazıyla çalışan ürünler de var. 250 gramlık fazladan ağırlığı önemsemeyenler onları düşünsün; o şekilde daha ekonomik olur.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Çakmak gazı kullanırken bunlara dikkat etmekte fayda var
*Çakmak gazı açık havada kullanılır. Evde, çadırda kullanılmaz.
*Teneke takıldıktan sonra, sabunlu su, tükürük vb ile gaz kaçağı kontrolü yapılmalıdır.
*Kullanımdan sonra çakmak gazı kartuşu çıkarılmalıdır.
*Kap güneş ışığından korunmalıdır.
*Solunması zararlıdır.

Yorumlar