Geocaching ve Bisiklet

İlk duyduğumda o da ne ki lan dediğim; zamanla ilgilenebilirim dediğim; şu anda hastası olacağımı düşündüğüm teknolojinin, internetin insanlara nasıl faydalı olabileceğini gösteren muhteşem ötesi güzel bir oyun. Geocaching: GPS cihazının, haritanın ve fotoğrafların yardımı ile bu oyunu oynayanlarca saklanmış kutuları bulma oyunudur.
Oyun hakkında internetten bilgi toplamak için biraz araştırma yaptığınızda, oyunu oynayabilmek için muhakkak bir gps cihazınızın olması gerekiyormuş gibi bir izlenime kapılabilirsiniz ancak hiç de öyle değil. Ben ilk kutumu harita ve fotoğraflar yardımı ile buldum.

Şu anda dünyada 2.000.000'un üzerinde saklanmış geocaching kutusu varmış: ancak bu kutuların çok az bir kısmı ülkemizde. Ülkemizde çok fazla bilinmeyen bu harika oyunun daha fazla tanıtılması saklanmış kutu sayısını artıracaktır.
Bu kutuların her birinin koordinatlarını, kutunun olduğu yerin fotoğraflarını ve kutunun harita üzerindeki yerini http://www.geocaching.com sitesine üye olarak görebiliyorsunuz. Kutuların içine kutuyu saklayanlarca ufak tefek hediyeler ve kayıt defteri koyuluyor. Kayıt defterine, kutuyu bulanlar notlar bırakıyorlar. Yerine eşdeğer veya daha değerli bir hediye bırakmak koşuluyla kutudaki hediyelerden birini alabiliyorlar. Bu sayede sizden sonra gelenler eli boş dönmüş olmuyorlar. "Rabbenaa, hep bana" durumu ortadan kalkıyor bu şekilde.
Ben ilk kutumu aramaya bir bisiklet turu ile çıkmıştım. İlk iki kutumu yine başka bir bisiklet turunda sakladım. Başlıkta bu yüzden bisiklet var. Üçüncü kutumu Kaçkarlar yürüyüşünde sakladım. Bu yüzden başlık "Geocaching ve Yürüyüş", "Geocaching ve Motosiklet", "Geocaching ve Dağcılık", "Geocaching ve Tırmanış", "Geocaching ve Dalgıçlık", "Geocaching ve Piknik" de olabilir. Bütün  doğa sporları ile iç içe olan bir etkinlik bu geocaching olayı.
Ben ilk  kutumu bulduğumda bir kutunun ve içindeki üç beş ıvır zıvırın beni bu kadar mutlu edeceğini hiç düşünmemiştim. O anda 100 Lira bulsam, inanın daha fazla sevinmezdim. Siz de çevrenizdeki kutuları bulmak için bir etkinlik düzenleyip bu eğlenceli oyunun zevkini yaşayabilirsiniz. Hoşunuza giderse ki tersi mümkün değil; çevrenizdeki kutu sayısını artırarak bu aleme katkıda bulunmuş olursunuz.
Herkese iyi geocachingler.

Türkiyede çok bilinmeyen bu oyunu çok başarılı ve emek dolu bir kitap blogu olan Beyaz Kitaplık sayesinde öğrendim. Daha fazla ayrıntı için aşağıdaki adrese göz atmanızı tavsiye ederim.



Bu haritada işaretli her bir nokta kutunun saklandığı yeri gösteriyor. Geocaching.com üzerindeki bu haritaya bakarsak Avrupalı geocaching müptelası olmuş. Türkiyede bu oyuna  olan ilgi azlığını daha doğrusu oyun hakkındaki bilginin azlığını harita ortaya koyuyor. Bu muhteşem oyunun tanıtılması lazım. Kutuların işaretlendiği haritaya http://www.geocaching.com/map üzerinden ulaşabilirsiniz.


Pokut Yaylası'nda kutuyu sakladığım bölge
Uludağ'da kutuyu sakladığım bölge

Sakladığım Kutuların Geocaching.com Üzerindeki Bağlantıları
Uludağ Yolu-1:http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC4E0KH
Pokut Yaylası: http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC4FN98


Geocaching hakkında güzel bir Türkçe tanıtım videosu

Yorumlar

  1. opencaching sitesi uzerinden de hazine avlamak mumkun :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazınız