Video, Enler, Bilgiler(Bisikletle Kıbrıs-4-Son Bölüm)


Ben fotoğrafı severim ve aslında çok fazla video çekmem. Kıbrıs turunda epey video çektim. Makineyi düşürüp kartı da bozduğum için fotoğrafların ve videoların az bir kısmı kayboldu. Elde kalanların bir kısmını toparlayıp birleştirdim. Böyle bir şey çıktı ortaya. İyi Seyirler.

Enler

En uzun günlük etap; Selamis-Güzelyalı(115 km)
En açık ağız;Altınkum'u görünce
En rüzgarlı gece;Güzelyalı Sahili'nde
En yüksek nokta:St Hillarion Kalesi(740 m)
En Doğu; Zafer Burnu
En batı;Çamlıbel
En Kuzey; Zafer Burnu
En Güney; Gazimağusa
En güzel çıkış:Girne-St Hillarion Kalesi
En güzel göz; Karpaz eşeklerinde
En Şanssızlık:Fotoğraf makinem ve sd kartım bozuldu.

Fotoğraflardan oluşan Video




Kıbrısa Ulaşım
Kıbrıs'a ulaşım hava ve deniz yolu  ile sağlanmaktadır. Hava yolu daha fazla tercih edilse de ben Mersin Silifke Taşucu'ndan kalkan arabalı feribotu kullandım. Taşucu-Girne deniz yolculuğu yaklaşık 7 saat sürüyor. Yazın Alanya'dan kalkan Deniz otobüsleri de oluyormuş. Denizin ve hava şartlarının durumuna göre sefer günleri ve saatleri değişebiliyormuş. Bunun için yolculuktan önce deniz yolu şirketini aramak gerekir.

Nerelerde Kamp Kurdum?
1.Gece:St Hilarion Kalesi; Kalenin dışında tuvalet var. Su ve tuvalet ihtiyacınızı buradan karşılayabilirsiniz.
2.Gece:Kaplıca Köyü Kumsalı.
3.Gece:Zafer Burnu;Zafer Burnunun 1 kilometre kadar berisinden sola sapan bir yol var. Bu yoldan 140 metre kadar içeri girince bir çeşme göreceksiniz. Çeşmenin yanında bir de tuvalet var. Buraya kamp kurabilirsiniz. Tuvalet sizin; ancak çeşmeyi Karpaz eşekleriyle ortak kullanacaksınız. Gece vakti su içmeye gelen eşekler vardı. Sesten rahatsız olmamak ve rahat bir uyku için çadırı çeşmeye çok yakın kurmamakta fayda var. Yine, Zafer Burnu'ndan 4,5 km berideki Apostolos Andreas Manastırı civarına kamp kurulabilir.
4.Gece: Selamis Harabeleri yanı, Piknik Alanı: Haritamda burası kamp alanı olarak işaretliydi. Buradan önce kamp kurmaya daha müsait alanlar gördüysem de buraya ulaşmak için geç saatlere kadar pedal çevirdim; ama burası Kıbrıs Turu'mdaki tek hoşlanmadığım kamp alanı oldu. Zamanında piknik alanı olarak kullanıldığı piknik masalarından belli; ancak çok bakımsız. Bilmeyen buranın, Selamisliler'den beri kullanılmadığını sanacak. Su ve tuvalet yok.
5.Gece: Güzelyalı Sahili; Sahil güzel. Yalnız o gece çok rüzgar aldı. Turizm sezonunda gidenler burada en azından gündüz vakti açık olacak bir büfe ve şezlonglu bir kumsal bulacaktır.

Nasıl iletişim kurdum?
Tura tek başıma gidiyordum. Her gün evi, en azından iki defa aramam koşuluyla hatundan zar zor izin koparabildim. Kıbrıs'ta evea çekmiyor dediler. Pek kullanmadığımız bir Turksel faturasız hattım vardı. Türkiye'de iken 19 TL ödeyerek Türksel'den bir ay boyunca arama ve aranma için kullanabileceğim 30 dakikalık, kampanyalı bir paket aldım. Kampanyalı olduğu için değil, daha uygununu bulamadığım için. 30 dakikalık süre bitseydi hem arama hem de aranma için dakika başına 1,29TL ödeyerek konuşmaya devam edecektim. Ben 25 dakikasını falan kullandım. Yalnız Türksel çok anasının gözü. Ben kampanya olaylarına hayatta tamah etmem. Hatta tüketiciyi yanıltan, aldatan böyle şeylere gıcık olurum. Ben bu paketi alırken kampanyalı(!) bu paketin süresi bitmek üzereydi. Şimdi baktım yine kampanyanın süresi bitmek üzere. Hemen alın, bu fırsat kaçar hesabı. Anlaşılan bu kampanya bitmeyecek, süresi uzayacak da uzayacak...

Su Durumu
Kıbrıs'a gitmeden önce askerliğini Kıbrıs'ta yapmış bir kaç dostum bana, Kıbrıs'ta su bulamayacağımı söylemişti. Ben de kendimi Gobi Çölü'nü geçecekmişim gibi hazırlamışım. Üçüncü gün bir ara baktım; yanımda 7 litre su vardı. Baktım su sıkıntısı yok; o an 4 litresini boşalttım. Kıbrıs'ta köyler arasındaki yollarda çeşme yok; ancak köyler birbirine çok yakın. Her köyden kolaylıkla su bulabilirsiniz.

Soldan Akan Trafik
Girne'de limana çıktığımda pasaport kontrolü yapan polis: -"Burada trafik soldan aktığı için Türkiye'den gelenler çok kaza yapıyor, onun için kaskını çıkarmazsan iyi olur." demişti. Soldan akan trafik en başta bana alışkın olmadığımdan garip gelse de hiç sorun yaratmadı. Hatta trafiğin sağdan akması ile soldan akması arasında hiç bir fark yokmuş. Türkiye'de bisiklet sürerken, nasıl sürekli yolun en sağını kullanıyorsam; Kıbrıs'ta da yolun en solunu kullandım. En sağ, en sol; tek fark bu. Trafik akışının soldan olmasının sebebi Adanın zamanında İngiliz sömürgesinde yaşamış olmasıdır. İngiliz sömürgesinde yaşamış yerlerin çoğunda bu böyledir.

Kıbrıs'ta Nereler Görülmeli?
Bu göreceli bir konu olsa da benim kesinlikle görmenizi tavsiye edeceğim yer Karpaz Yarımadası'nın harika kumsalları ve el değmemiş doğasıdır. Karpaz tarafına giderseniz ünlü eşekleri mutlaka karşınıza çıkacaktır. Bunun dışında St Hillarion Kalesi'nden mutlaka Girne'yi seyredin. Diğer görülecek yerler Girne şehir merkezi, Girne Kalesi, Bellapais Manastırı, Apostolos Andreas Manastırı, Selamis Harabeleri, Gazimağusa şehir merkezi Lala Mustafa Paşa Camii, Lefkoşa, Karaoğlanoğlu Şehitliği ve Çıkarma Müzesi.

İlgili Yazılar
Girne-St Hilarion Kalesi(Bisikletle Kıbrıs-1)
St Hilarion Kalesi-Zafer Burnu(Bisikletle Kıbrıs-2)
Zafer Burnu-Gazimağusa-Lefkoşa-Girne(Bisikletle Kıbrıs-3)
Video, Enler, Rota(Bisikletle Kıbrıs-4-Son Bölüm)
Bisikletle Kıbrıs (ROTA)

Yorumlar

  1. Süper bir gezi olmuş. St Hilarion'da kalmak için bir yerlerden izin aldınız mı? Çünkü girişinde güvenlik var ve aynı zamanda askeri bölge.

    YanıtlaSil
  2. Ali bey;
    Ben Levent, Kıbrıs gezinizi ilgi ve beyen ile okudum. Çok güze bir tur olmuş, elinize gönlünüze sağlık. Biz Bursa Uludağ Bisiklet grubu olarak Nisan sonu Kıbrıs turu düzenliyoruz. Sizin de Bursa da olduğunuzu öğrendim. Bu organizasyonumuzda sizin Kıbrıs bilgilerinizden faydalanmak istiyoruz. Bu konuda bize yardımcı olmak adına görüşmek istiyoruz. Telefon ve mail adresimi yazıyorum irtibat için. Sizin için uygun zamanda irtibata geçerseniz seviniriz.
    İyi günler dilerim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazınız