Malzeme Listesi

Bisiklet turunda kullanılacak malzemeleri seçerken, genelde turun ne kadar süreceğine bakılır ve malzemeler üç aşağı beş yukarı tur süresine göre oluşturulur. Ben burada bisiklet turlarımda kendi kullandığım malzemelerin bir çoğunu yazdım. Bazı malzemeler hakkında üç beş satır, bir şeyler karalama ihtiyacı hissettim. Bu malzemeler genelgeçer malzemelerdir. İhtiyaç durumuna ve kişisel tercihlere göre yenileri eklenebilir veya bazıları listeden çıkarılabilir.

Günübirlik Turlar
*Kask
*Gözlük:Gözü zararlı ışınlardan korur. Ayrıca bisikletle yüksek hızla iniş yaparken gözlük kullanılmaz ise gözler yaşarır.
*Eldiven:Kısa mesafelerde gerek duyulmasa da uzun yol yapanların avuçta ağrı ve elde yorgunluk hissi yaşamamaları için kullanmaları gerekir. Yazın parmak uçları kesik eldivenleri kullanmak gerekir.
*Buff:Bana göre yüzyılın icatlarından biri, çok farklı işlevleri var. Alın bandı olur; teri tutar. Atkı olur; boynu sıcak tutar. Bileklik olur; teri siler. Toka, taç olur; saçı tutar. Ağız, burun maskesi olur; tozdan korur. Fular olur; şekle katkısı olur. Ben görmedim ama elbise olarak kullananlar bile varmış. Daha ne olsun. Konusu açılmışken buradan TDK'ye sesleniyorum. Bun(ff)a  Türkçe bir karşılık bulun. Şimdilik "buff" diye yazılıyor; "baf" diye okuyanlar çoğunlukta. Boru bandana denilebilir mesela...
*Pompa:Bisiklet pompanızın hem kalın uçlu hem de ince uçlu siboplara uygun olmasında yarar var. Bu tarz pompalarda kapak kısım çıkarılarak içerisindeki ufak parçanın ters şekilde takılmasıyla diğer farklı sibop için pompa kullanılabilir hale getirilir.
*Yama Takımı:Yama, Yama yapıştırıcısı, Zımpara
*Alyan Takımı: Çabuk yalama olmaması için çin malı olanlarından uzak durun.
*Gidon Çantası: Gidon çantaları bisikletin önüne kolayca takılıp ve çıkarılabilen; yoldayken her an lazım olabilecek (telefonun, fotoğraf makinesinin, cüzdanın ...) malzemelerin koyulduğu çantadır. Bisikletin yanından ayrıldığınızda bu çantayı da yanınıza almanız güvenlik ve ihtiyaç açısından gereklidir. İyi bir gidon çantasının harita koymak için şeffaf bir bölümünün olması şarttır.
*Kadro Çantası:Kadro çantamın içinde sürekli bulunan malzemeler yama takımı, anahtar takımı ve yedek iç lastiktir. Kadro çantam her daim bisikletimin üzerinde durur.
*Ön Far
*Arka Flaşör
*Fotoğraf Makinesi
*Cep Telefonu
*Suluk

Uzun Turlar(Günübirlik Tur malzemelerine ek olarak)
*Çadır: İyi bir çadırın en önemli özelikleri hafiflik, sağlamlık, çift katlılık; olmazsa olmaz özelliği su geçirmezliktir.
*Uyku Tulumu:Uyku tulumları kaz tüyü ve sentetik olmak üzere ayrılırlar. Kaz tüyü uyku tulumları hafiftir; ancak pahalıdırlar. En önemli husus uyku tulumlarının hangi sıcaklık derecelerinde kullanıma uygun olduğudur. Bununla ilgili kullanılacağı sıcaklık dereceleri üzerinde yazar. Kipa'dan aldığım uyduruk bir tulumla 3000 metrelerde bir gece geçirirken bir an önce sabaha ulaşmak için dua etmekten başka yapacağım bir şey yoktu.
*Mat: Mat uyku tulumunun altına serilen yataklardır. Matların şişme olanları mevcuttur. Şişme matlardan sivri cisimleri uzak tutmak gerekir. Bunlar patladığında hiç bir işe yaramaz.
Şişme Yastık:Uzun süredir turlarımda ya yastıksız ya da yedek kıyafetlerimi yastık yaparak geceliyordum. Koçtaş'tan 9 Liraya bir şişme yastık aldım. Ürünü nefesimle 1 dakikada şişirebiliyorum. Şişme yastıklarda ve matlarda patlama ,delinme vs sıkça karşılaştığımız problemler. Açıkçası bu ürünü uzun süre kullanabileceğimi düşünmüyorum. İnşallah yanılırım. 
*Naylon Torba:Eğer tur çantanız su geçiriyorsa, kıyafetlerinizi naylon torba içerisine koyarak kıyafetlerinizin ıslanmasını önleyebilirsiniz.
*Çadır Altı Bezi:Hem ısı izolasyonu; hem de çadırın altının daha temiz kalmasını sağlar. Aynı zamanda çadırın tabanını sivri cisimlere karşı korur. Hazır satılanları da var, ama siz hırdavatçılardan veya brandacılardan çadırınıza göre bir branda kestirip kullanabilirsiniz.
*Harita:
*Güneş Kremi:Sıcak havalarda kaskın gölgeliği yüzümü, bufum da kulaklarımı yanmaktan koruyor. Eskiden yaz turlarında kısa kollu giysiler tercih ederdim. Bu yüzden yanıma güneş kremi alırdım. 1-2 saatte bir kremi kollarıma sürmeme rağmen yanmaktan kurtulamazdım. Şimdi açık renkli, uzun kollu giysiler tercih ediyorum. Anladım ki vücudu güneşten korunmanın en iyi yolu; soyunmak değil, giyinmekmiş. Dolayısıyla artık güneş kremi kullanmıyorum.
*Yedek Fren Vites Teli:
*Yedek Hafıza Kartı:
*Tur Çantası:Tur çantaları heybe şeklinde veya ayrı 2 parça şeklinde olur. 2 parça şeklinde olanlar kancalı modellerdir. Takıp çıkarması kolaydır.

Mutfak
*Çakmak, Kibrit
*Kamp Ocağı, kamp kartuşu
*Çatal, Kaşık, Tabak, Tencere, Çaydanlık, Bardak

Yiyecek 
-Makarna, 
-zeytin,  peynir
-tahin-pekmez, 
-ton balığı, 
-atıştırmalık 
-kuru yemiş, 
-çay, 
-yağ, 
-tuz, 
-baharat, soğan, meyve, sebze

Temizlik
*Diş Fırçası, Diş Macunu, Diş İpi: Diş fırçasının kıllarının zarar görmemesi ve temiz kalması için ikiye katlanıp kapanan bir fırça kullanmak mantıklı olabilir. Ayrıca bu tarz bir fırça yer tasarrufu da sağlar.
*Küçük Havlu: Bisiklet turunda büyük boy banyo havlusu taşımaya gerek yoktur; çünkü ağırlık yapacaktır, yer kaplayacaktır. Büyük boy havlunun göreceği işi, bir kıyafetiniz de görebilir.
*Tıraş Bıçağı
*Tırnak Makası
*Peçete
*Dudak Kremi(Vazelin): Uzun bir turumda dudaklarım güneşe ve rüzgara uzun süre maruz kalmaktan olacak, kurumuş ve çatlamaya başlamıştı. Bu durum beni fena halde rahatsız edince yoldan aldığım bir vazelin beni çok rahatlatmıştı. Ayrıca soğuktan ve susuzluktan dolayı da dudaklar kurur, çatlar.
*Sabun, Tıraş köpüğü, Şampuan, Bulaşık jeli: Bunların hepsini ayrı ayrı taşımaya gerek yok. İyi bir şampuan size gerektiğinde sıvı sabun, gerektiğinde tıraş köpüğü, gerektiğinde bulaşık jeli olabilir. Tüm bu işlemlere yetecek kadar şampuanı yanınızda bulundurmak kafi.

Kıyafet
*Yağmurluk:
*Rüzgarlık:Uzun yokuşlardan sonra 
*Yağmur Pantolonu
*Polar üst
*İçlik
*Yedek Kıyafet
*Tişört
*Çorap
*Uzun Kol Üst

Diğer Malzemeler
*İğne-İplik
*Çöp Torbası:Battal boy çöp poşetini yağmurluk olarak kullanmışlığım vardır.
*Elektrik Bandı
*Eski Diş Fırçası:Bisiklet temizliği için
*Zincir Çıkarma Aparatı
*İlk Yardım Malzemeleri:Yara bandı, Sargı Bezi, Yara/Yanık Kremi...
*Yedek İç Lastik
*Kalem, Not Defteri
*Müzikçalar:En çok da uyku tulumunun içine girip uykum gelmediğinde yapacak bir şey aradığımda  işime yarıyor.
*Kancalı Lastik:Çantanıza sığmayan malzemelerinizi çanta üzerine sabitlemek için.
*Terlik:Uzun turlarda ayağınız gün boyu bir ayakkabının içine sıkışır ve gün bittiğinde açılıp saçılıp rahata ermek ister. Ayrıca duş alınırken kullanılır. Terlik bisiklet turlarında elzem bir malzemedir.
*Çadır Feneri/El Feneri
*Şarjlı Pil, Yedek Pil ve Şarj Aleti (Pil ve Telefon için) : Bisiklet turlarında her zaman elektrik bulamayabilirsiniz. Bunun için Telefon ve fotoğraf makinesi için yedek pil bulundurmakta fayda vardır.
*Zincir Yağı:Marketlerde satılan ufak makine yağları işinizi görür.

*Türk Bayrağı:illaki

Bisiklet turuna çıkmak, her ne kadar dünyanın en güzel işi olsa da, bir bakıma biraz zorluk, biraz delilik, bazılarına göre, biraz da rezilliğin daniskasıdır. Hepsinden önemlisi, bisiklet turuna çıkarken sağlam bir yüreği yanınızda bulundurmanızda ve evinizdeki konforu unutmanızda fayda vardır.

Yorumlar

  1. Çok güzel bir yazı olmuş, benim gibi heves edip hiç deneyimi olmayanlar için başvuru kaynağı niteliğinde. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Kardeşim var mı önereceğin markalar, satış siteleri falan.
    Günübirlik tur yapacağız ama elimde bisikletten başka bir şey yok :)
    Çok fazla da bütçe ayırmak istemiyorum açıkcası.

    YanıtlaSil
  3. Ortalama yarım saattir sitenizi inceliyorum. Gerçekten tebrik ederim. Bende ortalama olarak 3 sene bisiklet turu yaptım. Ama sonrasın da evlilik falan derken bıraktım.
    Paylaşımlarınız için gerçekten teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar, düşük bütçeli birkaç günlük bir tur planlayan amatör bir bisikletçi olarak sitenizi önceden biliyorum. Acaba hangi şehirde yaşıyorsunuz ve çantanızı, çadır altı bezinizi yaptırdığınız brandacı nerede?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Çadır altına serdiğim örtü her hırdavatçıda ve brandacıda bulunabilecek ucuz ve hafif bir brandadır.(Buradaki Kumaştan) İçine çadır, mat ve uyku tulumunu koyduğum çantayı bir arkadaş, Bursa'da bir brandacıda yaptırmış.

      Sil
  5. Merhaba, ocak olarak ne kullanıyorsunuz acaba? Set mi, ayrı ayrı mı? Ekonomik bir şekilde çözmek istiyorum da ocak olayını.

    YanıtlaSil
  6. Çocukluğumdan beri bitmeyen tutkum bisiklet sürmek. Sıkılmadan yorulduğumu dahi hissetmeden saatlerce bisiklet sürdüğüm zamanları hatırlıyorum. Bu aralar tekrar başlamayı düşünüyorum sitenizi takipteyim teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Adsız3/04/2015

    Muhammet

    Ortalama bi bisiklet sürücüsü günübirlik turlarda en fazla kaç km yapabilir ?
    eğim ve rampaları goze aldigimizda.
    Ona gore tur yapmayi pilanliyoruzda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu, rampadan rampaya, havadan havaya, kişiden kişiye değişir. Bu işe yeni başlıyorsanız şu gün şu kadar kilometre yapmalıyız gibi bir takıntınız olmasın. Kabataslak bir kilometre hesabı yaparak yola çıkın, yorulduğunuz yerde durun, istediğiniz yerde fotoğraf çekin, yolun tadını çıkararak gidebildiğiniz kadar gidin. Beni sorarsanız, günlük 100 km gidebileceğimi düşünürüm. 150 km gittiğim de olur; 10 km gidemediğim de.

      Sil
  8. nasıl bir bisiklet kullanmalıyım senin gibi şehirler arası gezlmek için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz araştırmadan sonra, işi sadece bisiklet satmak olan birkaç bisiklet dükkanını dolaş. Kafandaki sorulara cevap bulacaksın.

      Sil
  9. İlk önce senin gibi tecrübeli birinin tavsiyesini dikkate almayı tercih ederim. Sonrasında elbetteki bisikletçilerin tavsiyesi ve senin tavsiyenle bir karar verebilirim.

    YanıtlaSil
  10. Adsız6/13/2015

    Cok guzel bir yazi olmus kalemine saglik

    YanıtlaSil
  11. Adsız6/13/2015

    Cok guzel bir yazi olmus tebrikler

    YanıtlaSil
  12. Adsız7/29/2015

    Kullandığınız fotoğraf makinesinin marka ve modelini öğrenebilir miyim?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazınız