Gökova'ya Özlem

Konu Gökova, Akyaka. Nereden başlar insan, ne yazar, nerede bitirir bilemedim. İnsanın dört yıl boyunca eşiğini aşındırdığı bir yeri anlatmak için bir şeyler karalamaya çalışırken lal olması anlaşılır değil. Tamam özlüyorum ama ruhumu bu kadar ezdiğini yeni hissediyorum Gökova'nın. Ne memleketmişsin sen Gökova. Öylesine değil ölesiye... Kelimelerim kifayetsiz kalacak, kalemim yazmayacak,

sözüm bitecek, özüm tükenecek seni anlatmaya çalışırken. Seni yazmak, seni yaşamak...

Yaşamak daha mı güzeldi ne! Seni yaşarken zaman ne güzeldi. Sana kendimizi getirmek, sende ruhumuzu kendimize getirmek ne güzeldi. Sana birkaç sağlam arkadaşla gelmek, bir deli gençliğimizi yollarına, koylarının koynuna koymak ne güzeldi. Senin, kimsesiz koylarında benliğimizi yıkamak ne güzeldi. Sana Sakar Tepe'den bakmak ama ne güzeldi.

Neler vardı sende, neler... Azmağının suyu serin kanlı yürekler gibi vücudumuzu üşütürdü ama ruhumuzu ısıtırdı. Ulu çamlarının gölgesi açık yanlarımızı örterdi. 72 basamaklı merdivenden Albay Koyu'nun koynuna inerdik de her basamağa ıslak ayağımızın iziyle birlikte çıplak gönlümüzün dizginini bırakmaktaydık. Deniz kıyısındaki bir kızıl çam ağacının dalına bağladığımız halatla serin sularına atladığımızda aslında gönlümüzü serinletiyormuşuz.
Akşam üzeri Sakar Tepe'den körfezi izleyen İki dost.Akyaka'nın plajını yüzmeyi bilenler sevmez. Plajdan denize doğru metrelerce yürüsünüz. Yine de boyunuzu aşmaz. Bundan dolayı burada çocuğuna yüzmeyi öğretmeye çalışan ebeveylerden bolca görebilirsiniz.Akyaka her ne kadar son yıllarda hızlı yapılaştıysa da konumundan dolayı hiç bir zaman bir Bodrum, bir Marmaris olmaz Allahın izniyle. Denizin bitiminde göğe uzanan duvarlar gibi duran dağlar karşılar sizi.

Akyaka gururludur. Akyaka cana yakındır. Akyaka öğrenci dostudur. Akyaka dostlara ve dostluklara kucak açar. Dünyanın sayılı zenginleri tatili için Gökova'ya gelip giderken biz sefil bir öğrenci grubuyduk Gökova'da. Milyarder olmaya gek yok Gökova'yı görmek için. Akyaka'nın sembolü olmuş olan Muğla tipi evlerden oluşan apartlar uygundur fiyat açısından. Çadır kurmak isteyenler denizin hemen yanındaki kocaman çam ağaçlarının gölgesinden daha güzel bir yer bulamazlar dünyanın hiç bir yerinde. Roma'yı gör de öl derler, ancak Gökova'yı görmediyseniz yaşamayın anlamına gelen bir sözü vardır Halikarnas Balıkçısı'nın.  
Çınar Kumsalı çok sakin olduğu kış aylarında daha güzeldir kafayı dinlendirmek için. Çınar Koyu'nun suyu oldukça serindir. Fotoğrafta da görüldüğü gibi buraya bir tatlı su kaynağı karışıyor bu noktadan denize. Burası çeşit çeşit çakıl taşıyla kaplı bir plaj. Akyaka'ya uğrayan herkesin mutlaka görmesi gerekir burayı. Yaklaşık 1-2 kilometrelik bir asfalt yolla da ulaşılabiliniyor Akyaka'dan buraya.

Sakar Tepe'den Gökova Körfezi'ne adını veren ovaya bakmaya kıyamaz insan. (Fotoğraf Fatih Tuncer)Gökova'daki eski Marmaris yolu. Burası zamanında bataklık olduğu için yolun her iki tarafına okaliptüs ağaçları dikilmiş zemindeki bataklık suyunu çekmek için. Yetişkin bir okaliptüs ağacı bünyesinde 1000 litre su bulundurabilir. Bu yoldaki okaliptüsler görevini yerine getirmenin gururuyla emeklilik günlerinin hazzını sürerken bu yolu kullananlara görsel bir şölen de sunuyorlar.

Azmak'ın denizle buluştuğu yerdeki eski köprüyü yeni nesil hatırlamaz.  Azmakın suyunun ne kadar soğuk olduğunu öğrenmek ve kalp krizi riski yaşamak için yukarıdaki eski köprünün yerine yapılan yeni köprüden suya atlamanız yeterli olacaktır. 
Akyaka'nın kuşkusuz en önemli farklarından birsi de Kadın Azmağı gibi doğal dev bir akvaryumu bünyesinde bulundurmasıdır. Bu azmakta bir çok balık türü su samuru, yılan ve ördekler ve kazlar koyun koyuna yaşayıp gidiyor. Azmağın suyunun çıkış noktasından kıyı boyu denize kadar yürümek size inanılmaz anlar yaşatacaktır. Azmak üzerindeki tekne turlarını tavsiye etmiyorum. Hem tur sürenizi başkaları belirliyor. Hem de büyük bir gürültüyle çalışan tekne motorları Azmakın sakinlerini rahatsız ediyor.
Orman İçi kamp alanının bitimindeki Eski Maden(Kömür) İskelesi
Albay Koyu. Yüzmeyi öğrendiğimiz yer. 
  Akyaka'yı ve Gökova Körfezi'ni buradan görebilmek için Sakar Tepe'ye yürüyerek çıkmanız gerekiyor.




Akyaka her daim güzeldir ancak en güzel zamanı turizm sezonunun dışında kaldığı zamanlarıdır.





Yorumlar

  1. Selamlar Ali, Gpa 3 ve 4 bisiklet turları sayesinde keşfettiğim Akyaka ve gökova körfezini güzel fotoğraflar eşliğinde hafızamda canlandırdığın için teşekkürler.
    Yolun açık olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Coşkun Abi. Şu GPA'ya bir ben katılamadım. Bisikletle bölgeyi keşfetmek başka olur.

      Sil
  2. sevgili kardeşim.fotoğrafımı ismimi vererk kullanman benim için bi şeref oldu.teşekürler değerli dostum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dostum senin fotoğrafçılığının ve yazıya renk katan fotoğraflarının on numara olması doğaldır zaten. :) Yazı nasıl olmuş? İdare eder mi?

      Sil
  3. Adsız8/07/2012

    akyaka artık eskisi gibi değil. şöyle bir hafta sonu sokaklarda adım atacak yer yok. nerede o "yavaş sessiz şehir" hiç eser yok ve gitgide yapılaşma artıyor. şöyle 2-3 seneye kalmaz daha da büyük. migros bile açıldı artık düşünün. eskiden 2-3 marketle idare edilirdi. migros'un açılması demek artık oraların daha da canlanacağı kalabalıklaşacağı anlamına geliyor. orman kampı ise sanıldığı kadar ucuz değil bu sene. baktılar insanlar akın ediyor fiyatı yukarılara çektiler günlüğü 27 lira. yazın güzel olmuş tebrikler ama eski akyaka yok. kışın iyi oralar:) maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski Akyaka'yı bulmak mümkün olmasa da şimdiki Akyaka'yı yaşanılır kılmak hepimizin boynunun borcu olmalıydı. Bunları duyduğuma üzüldüm. Çok yazık.

      Sil
  4. Adsız8/30/2016

    Ali Bey yazınız çok güzel, tebrikler..
    Bizde bu Eylül ayında gökova körfezi ve Akyaka yı gezmek istiyoruz...
    Ancak elimizde bilgilendirici herhangi bir rehber yada kitapçık yok...
    Bize yolculuğumuz da yön verecek bir katalog yada rehber kitap önerebilirmisiniz..
    Sizi tekrar kutluyorum..
    İyi günler
    Filiz TANRIKULU

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Maalesef bu konuda size yardımcı olmayacağım; çünkü Gökova'yı hiç bir kitaptan öğrenmedim. Bizzat onu yaşadım. Size de aynısını tavsiye ederim. Siz hele onu(Gökova'yı) bir görün, o sizi yönlendirir.

      Sil

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazınız