Gökova Koyları ve Sedir Adası

Heybeyi karıştırmaya Muğla civarlarından devam edelim. Ağustosun sıcak günlerinden biriydi. Muğla'dan ayrılmaya sayılı günlerin kaldığı zamanlar. Son günlerde ne yapılır Muğla'da? Hava sıcak, Tabiki denize gidilir. Ama nasıl? Yücelen Hastahanesi'nin önüne çıkılır. Orada yoldan geçen herhangi bir araba durdurulmak suretiyle Gökova Körfezi'nin en ucundaki şirin belde Akyaka'ya ulaşılır.
-Akyakan bahsetmeden geçmek Akyakaya karşı ayıp olacak, Ancak Akyaka sayfalara sığmaz. Ayrı bir başlık altında yakında yeniden ele alacağım Akyaka'yı.-  Orada bir tekneye atlanıp Gökova Koyları ve  Sedir Adası turu yapılır. On numara bir  iş olur. Sonra da deneyimlerin yıllar sonra bu blog üzerinden paylaşılacağı varmış. Gökova Körfezi ve Sedir Adası tek turumuzda aşağı yukarı şu rotayı takip ettik.
Rota

  • Şu an adını hatırlayamadığım küçük, güzel bir koyda yüzme molası
  • Lacivert Koy yüzme molası ve öğle yemeği (Köfte, tavuk,salata,makarna vardı menüde. Fena değildi yemek)
  • Tavşan adası yüzme molası. Adı öyle rastgele verilmemiş. Bu adada hakikaten çok tavşan var. Her gelen tekne bu adadaki tavşanlara yiyecek getiriyor. Adada acaba su var mıydı? Çünkü çok küçüktü ada.
  • İncekum plajı yüzme molası
  • Kumuyla meşhur Sedir Adası yüzme molası ve tarihi kalıntıları gezme
  • Sualtı mağaraları yüzme molası 
  • Lacivert koy yüzme molası
  • Akyaka Limanına geri dönüş
Fotoğrafla geçerek anlatmakta fayda var rotayı.
Akyakada tur sırasını bekleyen tekneler
Akyaka Orman içi dinlenme ve Kamp Alanı. Ne de güzel atlardık zamanında, karşıki kayalıklardan denize.
Maden İskelesi
Maden İskelesinden sonra Çınar Koyu'nu karşıdan gördük. (Bu fotoğraf başka bir gezimizde karadan çekilmiştir.) Çınar Koyu'nun suyu oldukça serindir. Fotoğrafta da görüldüğü gibi buraya bir tatlı su kaynağı karışıyor bu noktadan denize. Burada çok belli olmasa da envai çeşit çakıl taşıyla kaplı plaj. Çok güzel taşlar toplamıştım buradan. Hala saklarım. Akyaka'ya uğrayan herkesin mutlaka görmesi gerekir burayı. Yaklaşık 1-2 kilometrelik bir asfalt yolla da ulaşılabiliniyor Akyaka'dan buraya.
Çınar plajından sonra uğradığımız küçük koy. Adını anımsayamadım şimdi. Küçük kumsalı fena değildi.
Yemek ve yüzme molası verdiğimiz Lacivert Koy. Yüzmek insanı inanılmaz acıktırır. Onun için bütün tekne turları yemeklidir. Menü yukarıda da bahsettiğim gibi mütevazidir. Tur fiyatına yemek dahildir bütün teknelerde. İçecek ücrete dahil değildir. Fiyatlar normal gelmişti bize o zamanlar öğrenci halimizle. Yaşanılan tüm anılara ve görülen tüm güzelliklere değer diyebilirim rahatlıkla.

İncekum Kumsalı. Burada genellikle Marmaris tarafından gelen piknikçi aileler ve az miktarda turist var.


Sedir Adası ve Kleopetra Plajı
Veee sonunda Sedir Adası. Sedir Adası'nı, Sedir adası yapan Kleopatra Plajıdır. Kumları daha önce hiç bir yerde görmediğiniz kumlardandır. Sanki bir taş zerresi gibi değildi. Kumsalın yakınlarındaki bir kayanın özelliğinden kaynaklanıyormuş kumların bu özelliği. Bu kuma taş zerresi değil de bir nevi kalker zerreciği diyebiliriz. Kleopatra'nın burada güneşlendiği ve kum tanelerinin Kleopatra için buraya Mısır'dan getirildiği söylenmektedir. Bu Kleopatra Abla ne gezenti bir kadınmış ki her yerde adıyla anılan (kumsal, hamam, tarihi kalıntı vb) bir şey bulmak mümkün. Ancak bu kumsalın Kleopatra ablamız ile uzaktan yakından alakası yoktur. Adıyla anılmasının ve diğer efsane tarzı söylentilerin nedeni buraya daha fazla turist çekmek olabilir. Sedir adasına giriş ücretli bu arada. Biz öğrenci kimliği ile ücretsiz girmiştik. Gideceklerin yanında müze kartlarını bulundurmalarında fayda var.
Kumsalın kumlarına dokunabilen son şanslı kişilerden birisi. Dostum Fatih. Kleopatra'nın yaptığı gibi kumlarla güzelleşmeye çalışıyor.

Sedir Adasına yılda yüz bin dolayında ziyaretçi geliyormuş. Sedir adasının kumu çok özel bir kum olduğu için her gelen üç beş avuç hacılayıp ayrılmış adadan. Böyle olunca da bu çok değerli kumcuklar günden güne azalmış. Hatta merhum Özal'ın Bodrum'daki yazlığına buradan kum taşıttığı söyleniyor. Ölmüş adamın arkasından konuşmak gibi olmasın. Yaptıysa doğru yapmamaış. Yapmadıysa da Allah biliyor.
O zamanlar plaja havluyla, terlikle girmek yasaktı ancak fotoğrafta da görüldüğü gibi terliksiz ve havlusuz olmak koşuluyla Kleopatra'nın yaptığı gibi kumlarla güzelleşmeye çalışmak ya da bizim yaptığımız gibi manda gibi yayılmak serbestti. Plajın etrafı çevriliydi. İki tane çıkış kapısında zebellah gibi bekleyen iki bekçi kardeş duş aldırmadan bırakmıyordu bu kumları korumak adına.  İyice duşumuzu aldık ancak yine de saçımdan başımdan bir kaç hafta arındıramadım kumları. Orada bırakmak içimden elimden geleni yapmıştım. Kumlar hem çok değerli hem de çok sırnaşık. Sanki adadan tüymek için orama burama yapışmış. 

Anlaşılan bu tedbirler de istenilen sonucu vermemiş olacak ki şimdi büsbütün yasaklanmış kumsalın kumlarına dokunmak. Kumsal ile deniz arasına bir örgü çekilmiş diyorlar. Bu yasaktan sonra kumların miktarında önemli artış olduğu söyleniyor. Öyle ise yaşasın yasaklar.
Antik Dönem Kalıntıları
Adanın bir de antik kent kısmı var. Anladığım kadarıyla yurdum insanı yüzmeye gidiyor adaya. Yurdum insanının, göbek üstü atlamakta üstüne de yoktur.. Kumsal hınca hınç doluydu Türküyle, yabancısıyla. Antik kent kalıntılarında gördüklerim hep sarı kafalıydı. Ada küçük. Bütün antik yapıların birbirine yakın olduğunu görüyoruz.
Antik kent kalıntıları ve adada yılın 365 günü görülebilecek mavi turcular.

Adadaki en dikkat çekici yapısı tiyatrodur. Tiyatronun sahne bölümünün büyük oranda tahrip olduğu görülse de oturma alanları nispeten iyi korunmuş.
Adada eskiden bol miktarda sedir ağacı varmış. Şimdi zeytin ağaçları devralmış ada bekçiliğini.
 Adada tekneler. 
Bu güzel coğrafyaya bir gün tekrar gitsem bile, bir gün yine gitmek gibi bir düşüncem hep olacak.
Öneriler
  • Ada müze statüsünde olduğu için ücretli. Eğer varsa, yanınızda müze kartınızı bulundurun derim.
  • Adaya erken saatlerde gitmekte fayda var. Aksi takdirde öğlen vaktinin, özellikle tur teknelerinin yanaşmayı tercih ettiği vakit olduğu için bu saatlerde plaj inanılmaz kalabalık olur. Yüzerken kolunuz ya da bacağınız her an sarı bir insanınkiyle çarpışabilir.
  • Sedir Adası'nın Plajı harika, ancak siz yine de adadaki antik yapıları görmeden dönmeyin.
  • Sedir Adasına ulaşım için Akyaka'dan kalkan tur teknelerini kullanabilirsiniz.
Sedir Adası nerede?


Tüm Fotoğraflar için tıklayınız.

Yorumlar

  1. Ah Muğla ahh.
    Her yeri ayrı bir güzellikti, inşallah bir gün yine yolumuz düşer, güzel günlerdi kardeşim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eyvallah kardeşim. O günleri de göreceğiz. Yakındır.

      Sil
  2. Adsız4/22/2012

    kardeşim bizi eskilere bırakıp geldiniyine oralardan dönmek kolay olmayacak.teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte benim amacım da buydu. Amacıma ulaştım o zaman.

      Sil
  3. Adsız4/22/2012

    fatih tuncer...

    YanıtlaSil
  4. gökova akyakayı çok güzel anlatmışsınız 6 yıl kaldım orada aklım hala orada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gökova'yı olduğu gibi anlattım. Değerlendirmeniz için teşekkürler.

      Sil
  5. Adsız3/25/2013

    ali kardesim gokovayi iyi tanidigin belli ben bu yaz cocuklari mersinden alip gokovaya goturmek istiyorum oralarda baska gezecegimiz baska yerler varmi?gokovaya nereden gidilir bana anlatirmisin
    slm mesut

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Gökoava ve çevresinde harika vakit geçireceğiniz yerler çoktur. Gökova'da ne kadar zaman geçireceksiniz bilmiyorum ama; en yakın yerlerden başlayayım. Akyaka'dan sabah saatlerinde kalkıp koyları ve Sedir Adası'nı gezdiren tekne turuna katılabilirsiniz. Eşi benzeri olmayan Çınar plajı Akyaka'ya yürüme mesafesindedir. Gökova'nın hemen başındaki Sakar Tepe'den ovayı ve denizi seyretmenin hazzını hiç bir şeye değişmem. Buraya yürüyerek ya da özel aracınızla çıkabilirsiniz. Gökova Köyü istikametinden Akyaka'ya doğru akmakta olan Kadın Azmağı boyunca yürüyün. Azmakta yüzen ördekelere ekmek verin. Vaktiniz olursa 60 km uzaklıktaki Dalyan'a gidin. Buradan muhakkak tekneyle İztuzu Kumsalı'na gidin. Dalyan'dan İztuzu'na giden kanaldaki tekne turunu unutamazsınız. Size uyarsa Köyceğiz Gölü kıyısında Çamur banyosu yapın. Marmaris'i görmek isterseniz Akyaka'ya 30 kmdir. Marmaris civarında da görülecek yerler çoktur.(İçmeler, Turunç vs. Anlaşılacağı gibi alternatif çok. Geçireceğiniz zamana bağlı olarak daha çok fazla etkinliği gerçekleştirebilirsiniz. Gökova Muğlaya 25, Marmaris'e 30 kilometredir. Gökova nasıl ulaşmayı planlıyorsunuz?-Özel araç, otobüs vs.

      Sil
    2. selam,
      Akyaka'yı görmeyi çok istiyordum , ekim başında o tarafa doğru yola çıkıyoruz, bilgiler için teşekkürler.
      Yazında bahsetmişsin de, sen biliyor musun, bu sene GPA olacak mı? ben bulamadım 4 tane yapılmış 2010 dan sonra yapılmamış sanırım. ekimde olursa ona katılmayı ben de istiyorum fakat bulamadım, senin bilgin var mı? olmadı ekimin ilk 2 haftası gpa rotasını eşimle yapmayı düşünüyoruz, Akyaka ve Datça'ya daha çok vakit ayırarak.
      bi soru daha, bisikletli ve kamp malzemeli olacağız, o bölgede bildiğin kamp için en güzel yerler neresi?
      teşekkürler

      Sil
    3. Merhaba. Dediğiniz gibi GPA 201'dan sonra düzenlenmemiş. GPA'ya alternatif bir tur olan Gökova Bisiklet Turu haziranda gerçekleşti. Yakın coğrafyada 26-28 Ekim arasında olan 4. Karya sahilleri Bisiklet Turu düzenleniyor. Bir de 13-20 Ekim arasında Likya Bisiklet Festivali var. Ben daha önce Gökova Orman Kampında geceledim, çok güzeldir.

      Sil
  6. Adsız8/06/2014

    Agustos sonunda inslh üc gün akyakada kalacagiz bu bahsedilen tekne turlari hergün yapiliyormu kisi basi kac tl ? Ve tekne kiralayabiliyormuyuz ? Tecrübesi olanlardan bilgi rica ediyorum

    YanıtlaSil
  7. Bilgiler için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  8. Gülcan10/05/2016

    Gittik ve bazı yerleri gördük,gerçekten görülmeye değer yerler. Ama doyamadık o cennet yerlere.Herkese tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
  9. Gittik ve bazı yerleri gördük,gerçekten görülmeye değer yerler. Ama doyamadık o cennet yerlere.Herkese tavsiye ederim Gülcan..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazınız