Gel Zaman Git Zaman Dalyan

Blog sayfam yayın hayatına başladıktan sonra hep son zamanlarda gerçekleştirmiş olduğum bisiklet turlarımı ve gezilerime ait notları paylaştım. Şöyle eski fotoğrafları karıştırırken heybede birikmiş olan notlarımı ve fotoğrafları da paylaşmakta fayda olacağını gördüm. Hayatımın azımsanmayacak kadarlık (4 yıllık) bir bölümü Muğla'da geçti. Muğla'da bulunduğum süre zarfında, Güney Ege'nin birçok yerini görme şansım oldu.
Bunlardan beni en çok etkileyen yerlerin başında Dalyan gelir. Dalyan'a ilk gidişim ve bütün gidişlerim Muğla Üniversitesi öğrencisi olduğum günlerde olmuştur.

Bir gün tekrar gidene kadar fotoğraflarıma bakmakla yetinmeye çalışacağım. 2005'in yaza karşı günlerinden biriydi. Muğla Üniversitesi'nin yeşil otobüsünde yaklaşık 50 kişiydik ve bir çoğumuz Dalyan'ı ilk defa görecektik. Bir kaç Ankaralı arkadaşın kasetçalara takmış olduğu kasetten çalan nağmeler başlangıçtaki hareketsizliği ortadan kaldırmıştı.
Otobüsümüz Gökova'ya doğru inen Sakar geçidine yakınlarına doğru gelince sağ tarafa döndü ve orman içindeki dar bir yoldan tepeye doğru ilerlemeye başladı. O anlarda öğrendik ki Sakar Tepe'de kahvaltı yaptıktan sonra Dalyan yoluna devam edecekmişiz. Yol dar olmasına rağmen tepeye bir kaç yüz metre kalana kadar düzgündü. Tepeye yakın bir noktada bir iş için karşıdan karşıya yola bir çukur açılmış. Otobüsteki kahvaltı malzemelerinin tepeye kadar çıkarılması gerektiği için bu çukurun geçilmesi gerekiyordu. Hemen işe el attık. Çukuru dakikalar içinde taş toprakla doldurduk ve yeşil otobüsü tepeye çıkardık el birliği ile.

Tepeye çıkınca gördüğüm manzara karşısında ağzımı bir süre kapatamadım. Ben daha önce ne böyle bir kahvaltı ortamı, ne de böyle bir herhangi bir şey ortamı görmemiştim. Bu harika manzara karşısında kahvaltımızı yaptıktan ve yangın gözetleme kulesinden ödünç aldığımız dürbünlerle doya doya manzarayı metre kare metre kare tarayıp tadına vardıktan sonra tepeden güç bela dönen otobüsümüze atladık ve Dalyan yoluna düştük. Sırasıyla Gökova ve Ortaca rotasını takip ederek Dalyan'a ulaştık.

Dalyan deniz kenarında değil, göl kenarında da değil. Köyceğiz gölünden, denize ulaşan kanalın kenarında bir yerde. Dalyandan İztuzu Kumsalı'na günün her anında tekne turları var. Biz bu teknelerden birine atladık. Tekneye binince karşı taraftaki kayalıklara oyulmuş olan kral mezarlarını görünce tarihin büyüklüğü karşısında ruhumun ezildiği hissettim. Geçmişte hayatını kaybeden kralların naaşları teknelerle buraya getirilirmiş. Şimdi de dalyanlılar krallara layık bir uğurlama ile uğurlanıyormuş öteki dünyaya. Çünkü mezarlık kanalın diğer tarafında. Dalyanlılar cenazelerini imam kayığı denilen bir tekneyle ulaştırıyormuş mezarlığa.

Kıvrıla kıvrıla bir su ve saz birlikteliğinin oluşturmuş olduğu karışıklığın muhteşemliği içinde Kaunos Antik Kenti yakınlarında antik kenti görmek üzere teknemizden indik. Kısa bir yürüme mesafesinden sonra antik kenti gezmeye başladık. Çok önemli eserlerinin çoğu dünyanın ve ülkemizin farklı yerlerine dağılmış olan, engebeli bir araziye kurulu antik kentte, görülebilecek başlıca yapılar şunlar: Akropol (kale ve surlar), şehir surları, tiyatro, kilise, hamam, depo, çeşme, agora, stoa ve kent içi yolları, tapınaklar ve kutsal alan, liman ve mezarlık. Bunun yanı sıra günümüze ulaşamayan askeri liman, tersaneler, spor merkezi, konutlar gibi yapılar ile henüz çıkartılmamış toprak altındaki eserler de düşünüldüğünde, antik kentin ne derece büyük ve önemli bir yerleşim alanı olduğun anlaşılır.

Sazlık içerisindeki kanal çok karmaşık bir labirent gibiydi. Bu kanalı bilmeyen Dalyan dışından gelen kaptanların yolu kaybedip alakasız yerlere gittiği oluyormuş.
İztuzuna varmadan önce dalyan ağzı denilen yere geldiğimizde kapının bekçisi kanaldaki kapıyı açıp teknemizin geçişini sağladı.

İztuzu Kumsalı yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda ve yer yer genişliği 200 metrenin üzerinde. Kumsalın bir tarafı tuzlu su diğer tarafı da hafif tuzlu su, çünkü deniz suyu Köyceğiz Gölü'nden gelen tatlı suya karışmış bir şekilde. Nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta kaplumbağaların güvenip, yavrularını emanet ettikleri ender plajlardan birisi İztuzu plajı. Bu yumurtalar için koruma ekipleri oluşturulmuş. Bu ekiplerin görevi yumurtaların bırakılmasıyla başlıyor ve bir gece vakti yumurtadan çıkan yavrunun denize ulaşmasıyla bitiyormuş  Bu kaplumbağalar yumurtlama dönemleri dışında karaya hiç çıkmıyorlarmış.
 Öğle vakti teknemizde öğle yemeğini yedik. Yemekten sonra bir süre tuzlu suda, bir süre talı suda yüzdük. Hafifçe yüksek bir kum tepeciğinden fotoğraflar çektik. Akşam üzeri istemeye istemeye bu büyülü ortamdan ayrıldık. Teknemize atladık ve gelişte yaşadığımız o güzel anların bir benzerini yaşadık gün batımının o ışıltıları altında. Dalyan'a aşık olduk ilk görüşte. Bunun ardından Dalyan'a iki defa daha gittim. Her gidişimde tekrak tekrar aşık oldum. Tekrar yollarına düşeceğim günü bekliyorum özlemle.

Dalyana Nasıl ulaşılır?: Ortaca ilçesine bağlıdır. Köyceğiz ilçesinden sonra Ortaca istikametine sapın. Ortaca'dan düzgün bir yolla ulaşılabilir.
Dalyan'da neresi görülmeli?: Görülmesi gereken çok yer var. İztuzu Kumsalı, Kral mezarları, Köyceğiz Gölü, Kaunos Antik Kenti, Dalyan Kanalı, çamur banyoları...
Dalyan'da ne yenir? Biz öğrenci bütçemizle teknede makarna yedik ama balık güzel olurdu.
Dalyan'da ne yapılır? Kara yoluyla ulaşmak mümkün olsa bile mutlaka Dalyan'dan İztuzu'na tekne ile gidilip doğa harikası kanalı görülmeli. Herhangi önemli bir faydasının olduğunu düşünmüyorum ama en azından tecrübe etmek amacıyla çamur banyosu denenebilir.
Dalyan'da ne yapılmamalı?: Caretta caretta kaplumbağalarını görmek amacıyla turlar düzenleniyormuş. Kaplumbağaların insanlar tarafından rahatsız edildiğini duymuştum. Bırakın hayvancağızları. Çok az kaldılar zaten. Bu kadar görme merakı, görememeye yol açabilir.

Fotoğrafların birkaçı başka bir gün çekilmiştir. Aşağıdaki Dalyan öncesinde Sakar Tepe'den çekilen ilk iki fotoğraf Ali Kırlı hocama aittir. Kendisine teşekkür ediyorum.
Sakar Tepe'de Kahvaltı anı 

Yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki kumsalın sonu gözükmüyor. Bu uzunluktaki kumsalda, soyunma kabinlerinin dışında hiçbir yapılaşmaya izin verilmiyor. Ayrıca Caretta Caretta yumurtalarına zarar vermemesi için sahile kedi, köpek gibi evcil hayvanlar sokulmuyor. İşaretli yerlere şemsiye yerleştirmek de yasaklanmış.

Yorumlar

  1. Selamlar Ali kardeşim,
    Aynı tutkuları paylaşan biri olarak (bisiklet,fotoğraf,doğa) siteni ve yazılarını beğendim. Takipçin olacağım.
    Yolun açık olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Coşkun abi. Mesajın beni mutlu etti. Hepimizin yolu açık olsun. Selamlar, saygılar.

      Sil
  2. Adsız4/25/2012

    Fotoğraftaki çiçek renk katmış. Tebrikler.

    YanıtlaSil
  3. dalyan ararken denk geldim; aldım takibe

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazınız