Farklı zamanların Kenti: Mardin

Mardin'le ilk karşılaşmamız bir ağustos ayının sonlarına rastlar. İlk görev yerim olan Şırnak'ın Gültepe Köyü'ne giderken Kızıltepe'yi henüz geçmişken Mardin Seyahat muavininin "Mardin'de inecekler hazırlansın." narasıyla gözlerim aralandı güneş doğmaya yüz tutmuşken.
Otobüsümüz dümdüz bir yolda ilerliyordu ve önümüzdeki bir tepenin üzerinde bulunan herhangi bir binbir gece masalındaki bir masal kentine doğru  yol almaktaydı. Kente yaklaştığımız her anda başka bir heyecan dalgasına kapılmaktaydık hayat yolunun yolcuları ve ben.

Yıllardır  fotoğraflarını ve görüntülerini hayranlıkla izlediğim masal kenti tüm çıplaklığı ve muhteşemliği ile karşımdaydı. Bu anlardan bir müddet sonra, bambaşka anların yaşandığı kente girdik. Otobüsün camından bir Mardin'e bir de aşağıda bulunana sapsarı bir denizi andıran Mezopotamya'ya şaşkınlıkla bakıyordum. İlerlerken biz Mardin içinde, bir kaç fotoğraf çekmeye çalıştım otobüsün penceresinden ve fırlamak istedim hiç yaşanmamış bir hayatın içine. Düşündüm de çok az kent etkilemiştir beni ilk  görüşte bu kadar.


O gün Mardin'e girerken olduğu gibi çıkarken de muavinin, "Mardin'de inecek kalmasın." cümlesiyle terkettik bu masal mekanını. O günden sonra bir çok defa aynı otobüsle, yine aynı cümleyle girdim Mardin'e. Aynı şekilde biten cümlelerle terkettim Mardin'i. Ama hep farklı duygularla girdim Mardin'e, farklı duygulalrla terkettim Mardin'i.


Mardin'i seyretmek için çıkabildiğiniz kadar yukarılara çıkın, kale dibine, Zinciriye Medresesi'nin üstlerine kadar. Mardin'i mutlaka gece de seyredin. Bir gece vakti  Büyük Mardin Oteli'nin bahçesi unutulmaz fotoğraf kareleri almanıza ve unutulmaz anlar yaşamanıza olanak sağlar. Mardin içinde dolaşırken kendinizi farklı zamanlarda yaşayan bir masal kahramanı zannedebilirsiniz. Camileri, kiliseleri, medreseleri, evleri, türbeleri ve mezarlıkları dolaşırken çok başka anlara uçup gideceksiniz. Takla atan güvercinleri gördüğünüzde onların zümrüd-ü anka kuşu olduğunu sanacaksınız. Kısacası Mardin sizİi farklı zamanlara götürecek. (Ali BABİ 2011)

İlgili Başlıklar
Mardin (Fotoğraflar)

Yorumlar

  1. Mardini bende merak ediyor ve görmeyi çok istiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Her zaman bekleriz Orhan Abi. Ben buralardayım.

    YanıtlaSil
  3. Selamlar.Paylaşımınız bir hayli güzel.Mardin'e yakın zamanda gideceğim sormak istediğim husus kiliselerde bahçelerinde fotograf çektirmek yasak mıdır..İnsanların yaklaşımını 1000 lerce km yol oncesi merak edip araştırmak isteyisim bir fotoğrafçı olarak hayal kırıklığına ugramamak Mardin ziyaretimde..Sevgilerimle..Tufan Ozyamak / Yemek fotoğrafçısı / www.tufanozyamak.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tufan Bey. Çekim yapmak yasak değildir. Mardin ve çevre ilçelerdeki bir çok kilisenin hem iç mekanlarında, hem de dışında çekimler yaptım. Hiçbir olumsuz bir tepki ile karşılaşmadım. Herkes çekim yapıyor zaten. siz de yaparsınız. Çok güzel anılar ve kareler ile ayrılırsınız Mardin'den. İçiniz rahat olsun.

      Sil

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazınız